Amersfoort & Utrecht

2017 het jaar van Mondriaan to Dutch design

In 1917 is de kunststroming De Stijl opgericht en ter ere hiervan is 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Nog steeds heeft De Stijl een grote invloed op hedendaagse kunst, design, architectuur en gebruiksvoorwerpen. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck zijn vier van de belangrijkste De Stijl kunstenaars en zijn of in Utrecht of Amersfoort geboren. Vandaar dat de twee grootste steden van de provincie Utrecht (Utrecht & Amersfoort) het erfgoed van de kunstenaars in beeld willen brengen.

In nieuwe tentoonstellingen en evenementen wordt het invloedrijke werk van onder andere Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan centraal gesteld. De twee kunstenaars hebben elkaar in het echt nooit ontmoet, maar dat gaat tijdens het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’, symbolisch alsnog gebeuren. 

Amersfoort en Utrecht liggen op respectievelijk 15 en 30 kilometer van Landgoed Ruwinkel.

Boek uw Mondriaan ontdek vakantie! 

 

 

Het geboorte huis van Piet Mondriaan staat in Amersfoort: het Mondriaanhuis wordt op dit moment gerenoveerd. Vanaf 7 maart 2017 gaan de deuren weer open zodat u in het leven kunt stappen van deze wereldberoemde kunstenaar. Ontdek zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesse en zijn vrienden. In het museum is ook op ware grootte zijn atelier in Parijs nagebouwd. 

  • Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur Maandag gesloten

 

Het Rietveld Schröder huis in Utrecht staat samen met de Eifeltoren in Parijs en de Big Ben in Londen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het huis is in 1924 ontworpen door de Utrechtse architect en vormgever Gerrit Rietveld, in opdracht van Truus Schröder. Dit echte Utrechts icoon is het enige gebouw dat volledig volgens de architectonische principes van De Stijl is gerealiseerd. 

  • Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur Maandag gesloten
 
 

Vanaf 6 mei in de in Amersfoort gevestigde Kunsthal KAdE: een speciale tentoonstelling waarbij het kleurgebruik van De Stijlkunsternaars centraal staat. Volgens de kunstenaars is kleur een autonomm element 'uit de kunst' en niet 'uit de natuur". Universele harmonie zou voortkomen vanuit de samenhang van kleuren. Met de voorbeelden van De Stijlkunstaars als uitgangspunt kijkt de Kunsthal KAdE naar het heden. Geniet van een artistieke reis via het abstract expressionisme en de naoorlogse concrete kunst. 

  • Dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur Maandag gesloten

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie