Kasteel Amerongen

Kastelen & Paleizen

De Gelderse vallei kent een rijke historie. In de nabijheid van Landgoed Ruwinkel zijn er diverse kastelen en paleizen te bewonderen. Een aantal van hen kunt u ook van binnen bezichtigen.

Super leuk om te doen 🚲 : de kastelen fietsroute de Utrechtse Heuvelrug 

Kasteel Amerongen  Ca. 13 kilometer vanaf Landgoed Ruwinkel

Op slechts 12 kilometer afstand van Landgoed Ruwinkel ligt Kasteel Amerongen. De geschiedenis van deze versterking begon in 1286 maar de huidige vorm van het kasteel kreeg het in 1680. Dit kasteel is prachtig gerestaureerd en kunt u van binnen bezoeken! Onder een begeleide  rondleiding wordt u alle geheimen verteld van dit historische pand.  

Huis Doorn  Ca. 18 kilometer vanaf Landgoed Ruwinkel

Op fietsafstand van Landgoed Ruwinkel ligt het stadje Doorn en Huis Doorn. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 838! De huidige verschijningsvorm van het Huis stamt uit het jaar 1796. De beroemdste bewoner was de voormalige keizer Wilhelm van Duitsland. Nadat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren zat de keizer in België en kwam hij Duitsland niet meer binnen. Bij zijn nichtje koningin Wilhelmina van Nederland vroeg hij asiel aan. Nadat hij twee jaar in kasteel Amerongen had gewoond kocht hij Huis Doorn. Het Huis is grotendeels nog in oorspronkelijke staat achtergelaten en ook van binnen te bezichtigen. Tevens vindt u hier het mausoleum van keizer Wilhelm.

Boek uw vakantie hier

Paleis Soestdijk  Ca. 24 kilometer van Landgoed Ruwinkel

Wie kent niet de befaamde defilés die plaats vonden op het bordes van Paleis Soestdijk! Het voormalige woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernard is helaas tijdens de renovatie niet meer te bezichtigen maar er worden nog wel enkele publieksevenementen georganiseerd. U kunt hier zien welke activiteiten er georganiseerd worden. Het paleis gaat in 2023 weer open. Paleis Soestdijk ligt op slechts een half uur rijden vanaf Landgoed Ruwinkel.

Paleis 't Loo  Ca. 44 kilometer van Landgoed Ruwinkel

Voormalig koninklijk paleis 't Loo werd met name bewoond in de zomer door de stadhouders en later de koninklijke familie. Tot 1975 is het paleis daadwerkelijk bewoond geweest. De laaste bewoners was het gezin van prinses Margriet. Hierna heeft er een grondige renovatie plaats gevonden. Vanaf 30 maart 2018 is het paleis weer volledig geopend voor publiek.

Boek uw vakantie hier

Drakensteyn Ca. 24 kilometer van Landgoed Ruwinkel

Naast Paleis Soestdijk vindt u het huidige verblijf van Prinses Beatrix: Drakensteyn. Van 1966 tot 1980 heeft zij hier met haar gezin gewoond. Na haar kroning tot koningin is zij verhuisd naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Na haar abdicatie is Drakensteyn weer gerenoveerd en heeft de prinses officieel haar intrek genomen. Uiteraard is deze plek niet te bezoeken.

Huis Scherpenzeel Ca. 3 kilometer van Landgoed Ruwinkel

Midden in het dorp Scherpenzeel, direct achter de Dorpsstraat, ligt Huis Scherpenzeel. Al in de veertiende eeuw stond op deze plek een versterkte woning. Scherpenzeel lag op een strategisch belangrijke plek op het grensgebied tussen Gelderland en het Bisdom van Utrecht. Het was dan ook afwisselend Gelders gebied en dan weer Utrechts gebied. In de 18de eeuw heeft het Huis z’n huidige stijl gekregen. Op dit moment wordt het Huis gebruikt voor besloten publieke bijeenkomsten, waaronder huwelijksvoltrekkingen. Voor meer informatie kijk op de site van Swijnenburg.com. Het park rondom het kasteel is vrij toegankelijk zodat u mooie fotos van Huis Scherpenzeel kunt maken. 

Kasteel Renswoude Ca. 4 kilometer van Landgoed Ruwinkel

In het dorp naast Scherpenzeel staat Kasteel Renswoude. Deze stamt ongeveer uit dezelfde tijd als Huis Scherpenzeel. Dit kasteel wordt bewoond (appartementen) en is dus niet te bezoeken. U mag wel om het kasteel heen lopen, in het fraaie bos. Voor het Kasteel Renswoude, aan de overkant van de weg, ligt een vijver die is geïnspireerd op de vijvers van het paleis van Versailles van Lodewijk de XIV, de zonnekoning.

Boek uw vakantie hier

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie