Musea

Oude Ambachten- en Speelgoedmuseum

Het enige museum waar u als volwassenen aan de spullen mag zitten! Zeer de moeite waard, want ook u zult dingen tegen komen die geleidelijk uit ons dagelijkse leven zijn verdwenen. Het dorp Terschuur en het Oude ambachten- en Speelgoedmuseum ligt op zo’n 14 kilometer afstand van ons vakantiepark.

Plan je bezoek hier

Het Pluimvee museum

Wat was er nou eerder de kip of het ei? De Foodvalley en in het bijzonder Barneveld staat bekend om z’n kippen. In dit museum kunt u ter plekke kuikentjes uit het ei zien kruipen: hoe schattig is dat? Het museum ligt op ongeveer tien kilometer afstand van Landgoed Ruwinkel.

Officiele site

Nairac museum

Midden in het centrum van Barneveld worden verhalen visueel verteld over het leven van vroeger in Barneveld en op de Veluwe. Maar er zijn ook wisseltentoonstellingen. Zeker drie per jaar, over kunst, design of andere zaken. Voor elk wat wils. Zeker voor kinderen.

Meer informatie op de site van Nairac zelf

Hoeve de Beek: de Grebbelinie in het vizier

Deze eeuwenoude hoeve in Scherpenzeel staat volledig in het teken van de Grebbelinie. Hier kunt u de loopgraven zien die in deze regio zijn aangelegd om de vijand tegen te houden. Ook staat hier een interessant museum over de Grebbelinie.

Boek uw vakantie hier

Museum Boerderij "De Grote Glind"

De museumboerderij schetst u een uniek beeld van de historie van het boerenleven. Landbouwwerktuigen welke 100 jaar geleden werden gebruikt om het land te bewerken staan hier tentoongesteld. Of wat dacht u van de 250 jaar oude karnmolen die nog regelmatig wordt gebruikt.  Museumboerderij De Grote Glind is gevestigd in een ruim 400 jaar oude boerderij.

Bezoek de site van de Grote Glind

Kamp Amersfoort

Kamp Amersfoort is gratis te bezoeken, al stelt men een donatie wel op prijs. Kamp Amersfoort is nu een nationaal monument. Kamp Amersfoort was een doorvoer concentratiekamp van de Nazi’s. Een moment om stil te staan bij het verleden, maar ook het heden en de toekomst.  

Officiele site van Kamp Amersfoort

Nationaal Militair museum

Eind 2014 is op het voormalig militair vliegveld Soesterberg het Nationaal Militair Museum geopend. Hierin worden een aantal afzonderlijke musea samengevoegd tot één groot spiksplinternieuw nationaal museum op het gebied van onze nationale veiligheid en de verdediging van onze vrijheid. Zo kunt u een Dakota bewonderen die dienst heeft gedaan bij onze strijdkrachten. Het museum ligt op zo’n 20 kilometer afstand van ons vakantiepark. 

Meer informatie

Boek uw vakantie hier

Waterliniemuseum

10 oktober 2015 is het nieuwe interactieve Waterliniemusuem in Fort Vechten (Bunnik) voor publiek geopend. In dit museum wordt opmerkelijk veel moderne technieken gebruikt om de verhalen met betrekking tot de waterlinie tot leven te brengen. U heeft hier een actieve rol in.

Waterliniemuseum site

Het Openluchtmuseum

Wandelend door het bos kijkt u in het verleden: dit is het openlucht museum in Arnhem. U loopt van boerderij naar hoeve, en kijk, ineens staat u in de Amsterdamse Jordaan! Het openlucht museum is een ware belevenis voor jong en oud en kan het gehele jaar door bezocht worden.

Meer informatie

Het Kröller Müller museum/beeldentuin

Voor 19de en 20ste eeuwse kunst gaat u naar het Kröller Müller museum in het nationale park de Hoge Veluwe. Bijzonder aan de collectie zijn de vele werken van de schilder van Vincent van Gogh. Sinds kort is de bijzondere beeldentuin van het museum uitgeroepen tot Rijksmonument.

Boek uw ticket bij Kröller Müller

Boek uw vakantie hier

Boter-Kaas museum de Weistaar

In de naast Scherpenzeel gelegen gemeente Maarsbergen (onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug) vindt u het Boter-kaas museum. Hier kunt u alle facetten zien die nodig zijn voor het fabriceren van boter en kaas. Na afloop van uw excursie kunt u in de gastenruimte nog genieten van een kopje koffie en toebehoren. Natuurlijk is er de mogelijkheid om een stuk ambachtelijke kaas of boter te kopen. 

Bezoek de officiele site van de Weistaar

Tabaksmuseum

Wist u dat er in Nederland vroeger tabak werd verbouwd? Op de Amerongse berg vindt u nog steeds de zogenaamde tabaksschuren. In één van die tabaksschuren is het tabaksmuseum gevestigd. Bovendien is Amerongen een pittoresk dorpje en bezit het een kasteel die u kunt bezichtigen. Zeker de moeite waard om te bezoeken!

Kijk voor meer informatie op de officiele site

Museum Veenendaal

Het stadje Veenendaal is ontstaan op het laagste punt van de Gelderse vallei naar aanleiding van het ontginnen van `veen’ (de naam zegt het eigenlijk al). In de vorige eeuw is de gemeente enorm gegroeid, dankzij nieuwe industrieën. Scheepjeswol, maar ook Ritmeester sigaren zijn merken die u misschien nog bekend in de oren klinken? In Veenendaal zelf kunt u deze industriële geschiedenis en meer beleven in dit interactieve museum!

Meer informatie op hun eigen site

Boek uw vakantie hier

Vingerhoedjesmuseum

Een bijzondere collectie van vingerhoedjes: echt iets voor de liefhebbers. U vindt het in Veenendaal

Het Kijk en Luistermuseum in Bennekom

In Bennkom vindt u een schatkamer waar alle zintuigen worden geprikkeld bij een bezoek aan dit veelzijdige museum. Met maar liefst 230 zelf-spelende muziekinstrumenten, zoals speeldozen, straatpiano’s en draaiorgels in de collectie. Daarnaast vindt u vele historische voorwerpen en textielobjecten uit het rijke verleden van deze streek. Kom langs en maak een reis langs de topstukken van het museum.

Kijk en luistermuseum in Bennekom

Het borduurmuseum

In de categorie `voor echte liefhebbers’ vindt u het borduurmuseum in Barneveld. Vele borduurwerken worden hier tentoongesteld, voornamelijk gemaakt door vrouwen, maar vergis u niet er zitten ook stukken tussen welke gemaakt zijn door mannen. Het betreft de grootse collectie borduurwerken van Nederland.

Bezoek de officiele site van het museum

Spoorwegmuseum

Wat is er nou leuker dan met de trein naar Utrecht te gaan (vanaf het nabij gelegen Veenendaal de Klomp bent u binnen 25 minuten op Utrecht Centraal Station) om aldaar de historie van de spoorwegen te ontdekken. Met een aantal interactieve onderdelen is het ook voor de wat grotere kinderen een aantrekkelijk museum.

Reserveer uw bezoek online

Boek uw vakantie hier

Spakenburgsmuseum

Op maandag zijn de meeste musea in de omgeving gesloten, maar het Spakenburgmuseum is wel op deze dag geopend. Hier vindt u alles over het oude vissersplaatsje aan de voormalige Zuiderzee. Let op: het museum is daarentegen wel gesloten op de zondag in verband met de zondagsrust die strikt wordt nageleefd in deze religieuze gemeente. Ook het vissersplaatsje zelf, met haar beroemde Spakenburgse botters, is zeer bezienswaardig.

Bezoek de website van het Spakenburgsmuseum

Museum voor Beeld & Geluid

Op het media park van Hilversum staat het museum van Beeld & Geluid. Alleen het gebouw zelf is al mooi om naar te kijken. In het Museum voor Beeld & Geluid wordt het verhaal verteld van de geschiedenis van Radio en TV. Het museum is interactief: zo kan er zelf een journaal voorgelezen worden of deelgenomen worden aan de soap die opgenomen wordt. Er worden ook regelmatig radio-opnamen gemaakt die life worden uitgezonden. Iedereen kijkt er de ogen uit!

Bekijk de site van Beeld & Geluid

Museum Flehite

Dit museum in Amerfoort is gevestigd in drie muurhuizen, die zijn gebouwd omstreeks 1540. In de loop der eeuwen zijn de oorspronkelijke drie woonhuizen ook voor andere doelen gebruikt, zoals pakhuis of zelfs militair hospitaal. Museum Flehite is gevestigd in een van de drie muurhuizen.  Het museum heeft verschillende activiteiten en tentoonstellingen.

Meer informatie kijk op de officiele site

Het Mondriaanhuis

In het geboortehuis van de schilder Piet Mondriaan (1872-1944) wordt zijn leven en werk belicht en is zijn Parijse atelier te bezoeken. Piet Mondriaan is wereldberoemd geworden als een van de grondleggers van de abstracte kunst. Het museum in Amersfoort biedt een podium aan de kunstenaars die in zijn lijn zijn verdergegaan.

Kijk voor meer informatie op de site van het Mondriaanhuis

Boek uw vakantie hier

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie