Historisch

De Grebbelinie

Tussen het nationale park de Utrechtse Heuvelrug en het nationale park de Hoge Veluwe ligt de Gelderse vallei. Hier vindt u de verdedigingswerken van de Grebbelinie.

Reeds in de 16de eeuw is men begonnen met de bouw van de Grebbelinie. Op het laagste punt in dit gebied, achter de Amersfoortse en Amerongse berg, construeerde men dijken door het land. In tijden van nood, als men bedreigd werd door vreemde mogendheden, liet men het lage land gecontroleerd onder lopen door de sluizen van de Rijn bij Rhenen open te zetten. 

Boek uw vakantie op Landgoed Ruwinkel hier

In de loop der eeuwen hebben er veel veranderingen aan de linie plaatsgevonden. De laatste keer dat de Grebbelinie dienst heeft gedaan was in de jaren voorafgaand aan de tweede wereldoorlog ten tijden van de mobilisatie. Hoewel Nederland graag haar neutraliteit wilde behouden heeft men toen toch haar verdedigingsstellingen in werking gezet.

Na de tweede wereldoorlog was duidelijk dat men met de waterlinies niet zo veel weerstand meer kon bieden in de hedendaagse oorlogsvoering. Na jaren van overwoekering door de natuur is de Grebbelinie weer in haar oude luister hersteld. Het is zeker een bezoek waard!

Bezoek ook het nieuw geopende Bezoekerscentrum Grebbelinie op Fort aan de Buurtsteeg. Een mooi start punt voor uw ontdekking van de Grebbelinie. Op een afstand van 6,6 kilomter fietst u er vanaf Landgoed Ruwinkel zo naar toe!

Kastelen

In de nabijheid van Landgoed Ruwinkel zijn er diverse kastelen te bewonderen. Een aantal van hen kunt u ook van binnen bezichtigen.

Huis Scherpenzeel

Midden in het dorp Scherpenzeel, direct achter de Dorpsstraat, ligt Huis Scherpenzeel. Al in de veertiende eeuw stond op deze plek een versterkte woning. Scherpenzeel lag op een strategisch belangrijke plek op het grensgebied tussen Gelderland en het Bisdom van Utrecht. Het was dan ook afwisselend Gelders gebied en dan weer Utrechts gebied. In de 18de eeuw heeft het Huis z’n huidige stijl gekregen. Op dit moment wordt het Huis gebruikt voor publieke bijeenkomsten, waaronder huwelijksvoltrekkingen.

Kasteel Renswoude

In het dorp naast Scherpenzeel staat Kasteel Renswoude. Deze stamt ongeveer uit dezelfde tijd als Huis Scherpenzeel. Dit kasteel wordt bewoond (appartementen) en is dus niet te bezoeken. U mag wel om het kasteel heen lopen, in het fraaie bos. Voor het Kasteel Renswoude, aan de overkant van de weg, ligt een vijver die is geïnspireerd op de vijvers van het paleis van Versailles van Lodewijk de XIV, de zonnekoning.

Kasteel Amerongen

Op slechts 12 kilometer afstand van Landgoed Ruwinkel ligt Kasteel Amerongen. De geschiedenis van deze versterking begon in 1286 maar de huidige vorm van het kasteel kreeg het in 1680. Dit kasteel is prachtig gerestaureerd en kunt u van binnen bezoeken!

Huis Doorn

Op fietsafstand van Landgoed Ruwinkel ligt het stadje Doorn en Huis Doorn. De geschiedenis van dit huis gaat terug tot 838! De huidige verschijningsvorm van het Huis stamt uit het jaar 1796. De beroemdste bewoner was de voormalige keizer Wilhelm van Duitsland. Nadat Duitsland de eerste wereldoorlog had verloren zat de keizer in België en kwam hij Duitsland niet meer binnen. Bij zijn nichtje koningin Wilhelmina van Nederland vroeg hij asiel aan. Nadat hij twee jaar in kasteel Amerongen had gewoond kocht hij Huis Doorn. Het Huis is grotendeels nog in oorspronkelijke staat achtergelaten en ook van binnen te bezichtigen. Tevens vindt u hier het mausoleum van keizer Wilhelm.

Paleis Soestdijk

Wie kent niet de befaamde defilés die plaats vonden op het bordes van Paleis Soestdijk! Het voormalige woon- en werkpaleis van koningin Juliana en prins Bernard is nog steeds te bezichtigen (totdat er een nieuwe bestemming voor gevonden is), dus maak er nog snel gebruik van. Paleis Soestdijk ligt op slechts een half uur rijden vanaf Landgoed Ruwinkel.

De piramide van Austerlitz

Begin 18de eeuw was het Franse leger van Napoleon gelegerd op de plek waar nu het dorpje Austerlitz ligt. Ter voorkoming van de alom toeslaande verveling onder de Franse troepen gaf de toenmalige generaal Auguste de Marmont de opdracht tot de bouw van een piramide van aarde en graszoden op de toen nog bomenvrije Utrechtse heuvelrug. Hoe anders is het uitzicht vandaag de dag! Deze historische bezienswaardigheid mag u niet missen.

De historische binnenstad van Amersfoort

De geschiedenis van Amersfoort gaat ver terug in de tijd, de huidige gebouwen stammen echter uit de periode direct na de grote stadsbrand in 1340. De historische binnenstad is een plaatje en behoort tot het nationaal beschermde culturele erfgoed. Bijzonder zijn de twee originele stadspoorten. Nog leuker is een boottochtje door de eeuwenoude grachten van de stad Amersfoort.  

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie