Lees meer!

Geniet van het magische Henschotermeer !

Lees meer!

rust

Vakantiepark nabij Maarn

Maarn aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug

Slechts 12 kilometer van Landgoed Ruwinkel vindt u het voormalig tuindorp Maarn.  Ontstaan rondom de oude boerderij "Klein Ruwinkel" vindt u op Landgoed Ruwinkel 3 grote landhuizen, 30 chalets en 87 vakantiehuizen. Tegenover het Landgoed loopt u zo het bos maar het boerenleven is nooit ver weg. Op deze pagina gaan we wat meer vertellen over het nabijgelegen dorp Maarn. 

Boek uw vakantie hier

Het ontstaan van het dorp Maarn

In 1838 was er bij Koninklijk besluit beloten dat er een spoorlijn aan gelegd moest worden tussen Amsterdam en Duitsland via Utrecht. Na Utrecht moest de spoorlijn naar Arnhem en moest het dwars door de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug vormde een fysieke obstakel. Na de meet werkzaamheden bleek het gebied bij het huidge Maarn het minst hoog te zijn. Besloten werd dat de berg afgevragen moest worden: er werd een sleuf door de berg gegraven van tussen de 12 en 20 meter diep. Toentertijd was dat nog allemaal handwerk. Voor de arbeiders van deze klus werd huisvesting gebouwd: zie hier het ontstaan van het dorp Maarn. 

Kandidaat Unesco werelderfgoed 

Maarn bestaat nu iets meer dan honderd jaar: wat ooit begonnen is als een plek voor huisvesting voor (laagbetaalde) arbeiders aan de spoorlijn is nu een vrij rijke gemeente in een mooie bosrijke omgeving. Maarn is een zogenaamd tuindorp dat nog geheel in tact is. De huizen waren klein maar de percelen grond zijn relatief groot. De gedachte hierachter is dat de arbeiders in staat moesten zijn om zelf hun groentes en fruit te verbouwen zodat zij in hun eigen levensonderhoud konden voorzien. 

 ons filmpje op ons Youtube kanaal over het Henschotermeer

Boek uw accommodatie hier ! 

Pyramide van Austerlitz

Niet ver van Maarn vindt u de zogenaamde Pyramide van Austerlitz niet in de gemeente Zeist (waartoe het gehucht Austerlitz behoort) maar in de gemeente Woudenberg. De pyramide ligt op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug en was onderdeel van een plan van een Franse generaal van Napoleon om het moreel van zijn manschappen hoog te houden. De aardewerk pyramide is volledig gerestaureerd en door u te beklimmen waarna u een schitterend uitzicht heeft over de Utrechtse Heuvelrug en de aangrenzende steden in de verte zoals Amersfoort en natuurlijk de hoofdstad van Utrecht, de stad Utrecht zelf. Naast deze cultureel educatief verantwoorde bezichtiging is er ook een nog een gratis toegankelijke speeltuin gevestigd. 

Boek uw vakantie hier

Zandafgravingen

Na de bouw van de spoorlijn naar Duitsland zijn de zandafgravingen doorgegaan in de buurt van Maarn. Het zand is gebruikt voor uitbreiding van het spoornetwerk door Nederland. Hierdoor is ook het zogenaamde Maarnse gat ontstaan.  Sinds een aantal jaar is dit gebied nu voor publiek toegankelijk. Het is met name een natuur gebied. Tijdens de graafwerkzaamheden stuitte men ook op keien die in de laatste ijstijd vanuit Scandinavië door middel van gletsjers naar de Utrechtse Heuvelrug zijn getransporteerd. U kunt deze keien bewonderen op een eilandje midden in het Zandgat Maarn.

Een andere zandafgraving aan de noord kan van Maarn is het zogenaamde Henschotermeer. Aangezien deze vrij ondiep is werd dit meer een ideale zwemlocatie. 

Bekijk ook hier een filmpje op ons Youtube kanaal.

Ligging van vakantiepark Landgoed Ruwinkel

Landgoed Ruwinkel ligt met haar 87 vrijstaande vakantiehuizen, 30 chalets en 3 landhuizen midden in het groen, op 12 kilometer van tuindorp Maarn.

Boek uw vakantie hier

drone 8 persoons premium Landgoed Ruwinkel

8 persoons Premium

lees meer

GROOT

Vakantiehuis 6 persoons Dogs

lees meer

4 persoons luxe

Vakantiehuis 4 persoons Luxe

Lees meer

Weidestudio 2 persoons 

lees meer

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie Kidsproof