Heerlijk wandelen in de natuur!

Landgoed nabij de Amerongse berg

De Amerongse berg klinkt als een berg maar is feitelijk een grote heuvel met een maximaale hoogte van 69 m boven NAP. Ten tijde van de laatste IJstijd lag ter hoogte van de voet (wat nu de Gelderse Vallei is) een enorme gletsjer. Deze enorme muur van ijs heeft alles wat het onderweg tegen kwam naar voren gestuwd: van aarde, stenen tot bos. De gehele Utrechtse Heuvelrug is op deze manier ontstaan. 

In de Gelderse Vallei, niet ver van de voet van de Amerongse berg, vindt u  Landgoed Ruwinkel (voorheen Landal Greenparks Klein Ruwinkel). Een compleet vakantiepark waar rust en ruimte centraal staan. Ontstaan rond de uit 1671 stammende boerderij Klein Ruwinkel.

Boek hier uw gewenste accommodatie

Amerongen

Aan de zuidzijde van de Amerongse berg vindt u het pittoreske plaatsje Amerongen. Dit Utrechtse dorpje verdient uw bezoek wanneer u op Landgoed Ruwinkel verblijft: gewoon om even door heen te wandelen op weg naar bijvoorbeeld Kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen

Dit prachtige kasteel uit 1665 is in 2014 volledig gerenoveerd. Het leuke aan het kasteel is dat u op eigen houtje kunt gaan bekijken met een interactieve ontdekkingstocht. De beroemdste bewoner van dit kasteel was Kaiser Wilhelm toen hij net in Nederland aankwam omdat hij uit Duitsland verbannen was nam hij zijn intrek in het kasteel. Niet lang hierna is hij verhuisd naar Huis Doorn omdat hij het te tochtig vond in het kasteel. Huis Doorn is overigens geheel in oude luister te bezoeken.  

Boek hier uw gewenste accommodatie

Tabaksteelt

Een paar honderd jaar geleden was de zuidkant van de Amerongse berg ook de ideale plek voor de Hollandse Tabaksteelt. Hoewel de tabaksplant het beste gedijt in een subtropisch klimaat deed deze plant het ook goed op de berg. Als u goed oplet ziet u nog op diverse plekken de zogenaamde tabaksschuren staan. In één van de deze schuren kunt u alles van de geschiedenis van de tabaksteelt te weten te komen want hierin is het tabaksmuseum gevestigd.

Bramen & bosbessen

Wanneer het hoogzomer is dan biedt het Amerongse bos een hoeveelheid aan bosbessen en bramen. Deze zijn qua smaak natuurlijk niet te overtreffen: dit is puur natuur! Het is een ontspannende klus: zelf uw vruchten plukken en het enige wat u hoort is het gezang van de vogels.

Boek hier uw gewenste accommodatie

Fietsen & Mountain biken

Als u per fiets de Amerongse berg wilt verkennen bevelen we u aan om er met een boog omheen te rijden via Veenendaal. Dit omdat de berg vanaf de Gelderse Vallei omhoog best steil is. Vanaf de top naar beneden hoeft er dan ook niet getrapt te worden.

Voor de stoere fietsers en sportievelingen onder ons zijn er diverse MBTs (mountainbike trails) uitgezet op de Utrechtse Heuvelrug: dwars door de natuur: bijvoorbeeld die van Rhenen. Met een diepte verval van soms 5,8 % kan het best hard gaan van de top van de berg naar de bodem van de vallei. Omdat onderhoud nodig is aan de mountain bike trails moeten moutain bikers beschikken over een vergunning (kosten € 7,50 en verkrijgbaar bij Joop van Voorthuizen in Scherpenzeel of Renswoude). 

Boek hier uw gewenste accommodatie

8 persoons Premium

lees meer

GROOT

4 persoons luxe

Vakantiehuis 4 persoons Luxe

Lees meer

Vakantiehuis 6 persoons Dogs

lees meer

Weidestudio 2 persoons 

lees meer

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie