Heerlijk wandelen in de natuur!

Landgoed nabij de Amerongse berg

De Amerongse berg klinkt als een berg maar is feitelijk een grote heuvel met een maximaale hoogte van 69 m boven NAP. Ten tijde van de laatste IJstijd lag ter hoogte van de voet (wat nu de Gelderse Vallei is) een enorme gletsjer. Deze enorme muur van ijs heeft alles wat het onderweg tegen kwam naar voren gestuwd: van aarde, stenen tot bos. De gehele Utrechtse Heuvelrug is op deze manier ontstaan. 

In de Gelderse Vallei, niet ver van de voet van de Amerongse berg, vindt u  Landgoed Ruwinkel (voorheen Landal Greenparks Klein Ruwinkel). Een compleet vakantiepark waar rust en ruimte centraal staan. Ontstaan rond de uit 1671 stammende boerderij Klein Ruwinkel.

Boek hier uw gewenste accommodatie

Amerongen

Aan de zuidzijde van de Amerongse berg vindt u het pittoreske plaatsje Amerongen. Dit Utrechtse dorpje verdient uw bezoek wanneer u op Landgoed Ruwinkel verblijft: gewoon om even door heen te wandelen op weg naar bijvoorbeeld Kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen

Dit prachtige kasteel uit 1665 is in 2014 volledig gerenoveerd. Het leuke aan het kasteel is dat u op eigen houtje kunt gaan bekijken met een interactieve ontdekkingstocht. De beroemdste bewoner van dit kasteel was Kaiser Wilhelm toen hij net in Nederland aankwam omdat hij uit Duitsland verbannen was nam hij zijn intrek in het kasteel. Niet lang hierna is hij verhuisd naar Huis Doorn omdat hij het te tochtig vond in het kasteel. Huis Doorn is overigens geheel in oude luister te bezoeken.  

Boek hier uw gewenste accommodatie

Tabaksteelt

Een paar honderd jaar geleden was de zuidkant van de Amerongse berg ook de ideale plek voor de Hollandse Tabaksteelt. Hoewel de tabaksplant het beste gedijt in een subtropisch klimaat deed deze plant het ook goed op de berg. Als u goed oplet ziet u nog op diverse plekken de zogenaamde tabaksschuren staan. In één van de deze schuren kunt u alles van de geschiedenis van de tabaksteelt te weten te komen want hierin is het tabaksmuseum gevestigd.

Bramen & bosbessen

Wanneer het hoogzomer is dan biedt het Amerongse bos een hoeveelheid aan bosbessen en bramen. Deze zijn qua smaak natuurlijk niet te overtreffen: dit is puur natuur! Het is een ontspannende klus: zelf uw vruchten plukken en het enige wat u hoort is het gezang van de vogels.

Boek hier uw gewenste accommodatie

Fietsen & Mountain biken

Als u per fiets de Amerongse berg wilt verkennen bevelen we u aan om er met een boog omheen te rijden via Veenendaal. Dit omdat de berg vanaf de Gelderse Vallei omhoog best steil is. Vanaf de top naar beneden hoeft er dan ook niet getrapt te worden.

Voor de stoere fietsers en sportievelingen onder ons zijn er diverse MBTs (mountainbike trails) uitgezet op de Utrechtse Heuvelrug: dwars door de natuur: bijvoorbeeld die van Rhenen. Met een diepte verval van soms 5,8 % kan het best hard gaan van de top van de berg naar de bodem van de vallei. Omdat onderhoud nodig is aan de mountain bike trails moeten moutain bikers beschikken over een vergunning (kosten € 7,50 en verkrijgbaar bij Joop van Voorthuizen in Scherpenzeel of Renswoude). 

Boek hier uw gewenste accommodatie

Veelgestelde vragen over Landgoed Ruwinkel

Kan ik goed wandelen en fietsen vanaf Landgoed Ruwinkel? 🚢🏽

Wat is nu lekkerder dan heerlijk wandelend of fietsend de omgeving verkennen? De Gelderse Vallei is een uitermate geschikte plek voor het houden van een wandel- of fietsvakantie. Met Landgoed Ruwinkel in Scherpenzeel als uw uitvalsbasis zit u midden in de Gelderse Vallei. De ene dag wandelt u meer in de provincie Gelderland de andere dag kunt u de oostelijke kant van de provincie Utrecht ontdekken.

Kortom: een perfecte plek voor een heerlijke vakanties met wandelen, fietsen en dagtochtjes! 

Wat vind ik op de Utrechtse Heuvelrug? πŸƒ

Het Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug staat bekend om zijn mooie en afwisselende natuurgebieden. Zo kunt u een wandeling maken op de Amerongse berg. Met 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie Utrecht. Voor de mountainbikers onder ons is er een speciaal trail voor hen aangelegd. Lekker wandelen over de duinen bij Soest. Je vindt er o.a. het Nationaal Militair Museum, meerdere dierentuinen, de Pyramide van Austerlitz, Huis Doorn en nog veel meer... Lees meer op onze pagina over de Utrechtse Heuvelrug.

Wat voor activiteiten kan ik op het park doen? 🎾

U kunt tennissen. Lekker in de openlucht op de all-weather-tennisbaan. U kunt zelf uw rackets en tennisballen meenemen, maar deze zijn ook op het park te huur! De tennisbaan is per heel uur te huur. 

Wie speelt het klaar om een hole-in-one te slaan? Op onze 18 holes boeren minigolf kunt u naar hartenlust een balletje slaan! Wie wordt de winnaar? Op de receptie koopt u uw toegansbewijs. 

Even een balletje in de basketbalring gooien, het kan op ons kleine sportveldje.

Voor de liefhebbers is er een outdoor tafeltennistafel aanwezig, waar gebruik van gemaakt kan worden.

Hoe ver is Nationaal Park De Hoge Veluwe? 🌳

De grote broer van de Utrechtse Heuvelrug, met onder andere het witte fietsenplan, het bekende Kröller-Müller museum met al haar waardevolle kunstschatten. Zeker ook uw bezoek waard is het minder bezochte Museonder: het eerste museum ter wereld onder de grond waarin u laagje voor laagje de bodem volgt tot aan het midden van de aarde. Toegangskaarten voor het nationale park verkopen we bij de receptie. Op het park zijn 1800 gratis witte fietsen waarmee u 5400 hectare natuurgebied kunt ontdekken. Binnen een half uurtje staat u voor de entree bij Otterlo.

Welke kortingen zijn er en wat zijn de kortingsvoorwaarden? πŸ’³

Op onze site vindt u te allen tijde de voordeligste prijzen

Wat is er voor de kinderen op het park te doen? 🧸

Op het park kunnen de kinderen zich goed vermaken in onze speeltuin, hier zijn diverse speeltoestellen te vinden.

In onze kleine dierenweide kunt u kennis maken met onze geitjes, biggetjes, schaapje, kippen, hoentjes en kalkoenen. Bij de weide staat een speciaal dierenvoederapparaat voor een gebalanceerd dieet voor onze harige en gevederde boerderijvrienden.

Voor de liefhebbers is er een outdoor tafeltennistafel aanwezig, waar gebruik van gemaakt kan worden.

Ook is er een tennisbaan en minigolf met boerderijdieren. Er zijn super leuke skelters te huur. 

drone 8 persoons premium Landgoed Ruwinkel

8 persoons Premium

lees meer

GROOT

4 persoons luxe

Vakantiehuis 4 persoons Luxe

Lees meer

Vakantiehuis 6 persoons Dogs

lees meer

Weidestudio 2 persoons 

lees meer

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie Kidsproof