Nationaal park de Utrechtse Heuvelrug

Scherpenzeel is een Gelderse landtong in de provinicie Utrecht en vormt samen met omringende gemeentes de zogenaamde Gelderse Vallei. De Gelderse Vallei wordt omringd door heuvels, Amersfoortse berg, Amerongse berg, Grebbeberg, Paasberg. Een groot gedeelte van deze "bergen" vormen Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Na het nabijgelegen Nationaal Park de Hoge Veluwe het grootste natuurpark in Nederland.

De natuur op de Utrechtse Heuvelrug is met name gevormd door de stuwwal. Ten tijden van de laatste ijstijd heeft een gletsjer die ooit ter hoogte van boven de Utrechtse Heuvelrug lag aarde en gesteente naar voren geduwd. De natuur is hier divers van heidevelden, stuifzanden en uiterwaarden tot aan bos. Het maakt allemaal deel uit van het nationaal park. In 2003 werd het een Nationaal Park en in 2013 werd het aanzienlijk uitgebreid. Met het uitroepen tot nationaal park werd een wettelijke basis gelegd om het gebied te beschermen en aantrekkelijk te houden voor toekomstige generaties. 

Inmiddels is het gebied er omheen aardig verstedelijkt dus voor zowel de bewoners als recreatieve bezoekers een verademing dat er twee van zulke groene longen in het het midden van Nederland liggen. 

Boek uw vakantie hier

Pyramide van Austerlitz

Midden op de Utrechtste Heuvelrug, op het hoogste punt vindt u de Pyramide van Austerlitz. Gebouwd door het leger van Napoleon ter ere van de Franse keizer. Boven op de aarde pyramide heeft u bij helder weer een fantastisch uitzicht over de Utrechtste Heuvelrug. In de verte ziet u de grootste gebouwen van Utrecht maar ook de beroemde lange Jan van Amersfoort is te zien. 

Wandelroutes

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn diverse wandelroutes uitgezet. Het enige wat u hoeft te doen is de bordjes volgen van de door u gewenste route. U komt dan vanzelf weer bij uw startpunt terug. 

Kastelenfietstocht Utrechtse kastelen

Een mooie fietstocht door de prachtige bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Onderweg fietst u langs kastelen en landgoederen en interessante musea. Sportief genieten van de natuur en af en toe afstappen om het een en ander rustig te bekijken/bezoeken. Heel veel plezier gewenst.

Mountain bike

Nederlands bekendse Mountain bike trails liggen op de Utrechtse Heuvelrug. Met 69 meter boven zeeniveau is de Amerongse Berg één van de spectaculairste routes. Dus bent u fan van Mountain biken of wilt u het een keertje proberen? U bent hier op het juiste adres. 

Kasteel Amerongen

Dit mooie kasteel in het net zo mooie plaatsje Amerongen is te bezichtigen en met de nieuwste technologieën komt het kasteel helemaal tot leven. Ooit heeft hier Kaiser Wilhelm van Duitsland nog tijdelijk gewoond voordat hij naar Huis Doorn vertrok. 

Huis Doorn

Dit is de laatste woonplaats maar ook begraafplaats van de laatste Kaiser van Duitsland. Het huis is nog helemaal ingericht zoals de Kaiser het heeft achter gelaten. Na de eerste wereldoorlog kon de Kaiser niet meer terugkeren naar die Heimat en heeft in verbanning bij zijn nicht Wilhelmina in Doorn gewoond.

Henschotermeer

Midden op de Utrechtse Heuvelrug ligt het Henschotermeer. Dit meer beschikt over fantastische kwaliteit zwemwater en ook over een zandstrand wat kan wedijveren met een zandstrand in de Caraïben. U kunt er op de fiets naar toe vanaf Landgoed Ruwinkel maar eventueel ook met de auto.

Boek uw vakantie hier

Trip Advisor Zoover ANWB Recron Grebbelinie