Slipjacht Groot Zandbrink Leusden

Terug

Slipjacht Groot Zandbrink Leusden

27-02-2019 Tijd: 12:00 - 16:00
Kosten: gratis

Hoeve Groot Zandbrink is weer het vertrekpunt van de jaarlijkse slipjacht. De Jacht Vereniging Soestdijk rijdt, als de bodemgesteldheid het toelaat, een slipjacht over het oostelijke gedeelte van landgoed De Boom in het gebied tussen Leusden, De Glind en Achterveld dat bekend staat als Moorst, Asschat en Snorrenhoef. De ruiters en amazones verzamelen om 12.00 uur bij de Hoeve Groot Zandbrink.De meet is om 13.00 uur waarna het gezelschap vertrekt naar de eerste run.

Hoeve Groot Zandbrink is weer het vertrekpunt van de jaarlijkse slipjacht.

De Jacht Vereniging Soestdijk rijdt, als de bodemgesteldheid het toelaat, een slipjacht over het oostelijke gedeelte van landgoed De Boom in het gebied tussen Leusden, De Glind en Achterveld dat bekend staat als Moorst, Asschat en Snorrenhoef.

De ruiters en amazones verzamelen om 12.00 uur bij de Hoeve Groot Zandbrink.De meet is om 13.00 uur waarna het gezelschap vertrekt naar de eerste run.

De traditionele "sherrystop" vindt plaats bij de hoeve Steenbeek vanaf ongeveer 14.30 uur. De "sherrystop" wordt gesponsord door Restaurant De Mof en de gemeente Leusden.

Om ongeveer 16.00 uur vindt de "kill" plaats nabij De Klaveet.

Op diverse plaatsen kunnen geïnteresseerden het anders gesloten landgoedterrein betreden om het hondenwerk, de samenwerking tussen mens en paard, en de mooie omgeving te bekijken.

De slipjacht

Historie

Jagen achter de meute is niet alleen een sport, het is ook een traditie met een rijk verleden. Frankrijk wordt wel als bakermat van de jacht achter de meute gezien. De slipjacht zoals de JVS die beoefent vertoont echter de meeste gelijkenis met foxhunting, zoals dat sinds het midden van de achttiende eeuw in Engeland wordt bedreven. In Nederland beoefenen we een geraffineerde imitatie: de slipjacht.

Wat is de slipjacht

De honden werken een reukspoor uit, dat vooraf is getrokken. Een slip bestaat uit een aantal lappen waarop geurstof wordt gesprenkeld. Vandaar de termen slipspoor en slipjacht. Met dat slip wordt door de sliptrekker een spoor (scent) getrokken, waarbij zoveel mogelijk de gedragingen van de vos worden geïmiteerd. Door het leggen van lussen en haken krijgen de honden puzzels voorgeschoteld, die ze zelf moeten oplossen. De honden jagen dus feitelijk op 'niets'.

Een slipjacht begint met de 'meet', de presentatie van de meute aan de jachtruiters en andere geïnteresseerden. Na de 'stirrup cup' (een welkomstdrankje dat te paard wordt genuttigd) begint de slipjacht die meestal uit drie runs bestaat van circa zes kilometer lengte per run. Na iedere run volgt een rustpauze voor hond en paard, waarna men verder trekt naar de volgende run. Aan het eind van iedere slipjacht is de 'kill', hier krijgt de meute een koeienpens als substituut voor de bejaagde 'prooi'.

Terug